Yeminli mali müşavir, şirketlerin mali sistemlerinin kurulması, kontrol edilmesi ve denetlenmesinden sorumlu olan kişi anlamına gelmektedir. Bu kişiler mali müşavirlerin sahip olduğu sorumluluk ve yetkilerin tümüne sahip olup, yalnızca muhasebe defteri tutmazlar. Tam tasdik yetisine sahip olan bu kişilerin devlet adına firmaların beyanname, vergi ve diğer finansal kayıtları denetleme hakkı bulunmaktadır.
Mali müşavir olmak için adayların üniversitelerin Muhasebe, Maliye, Uluslar arası İlişkiler, İşletme ve İktisat gibi bölümlerini tamamlamaları gerekmektedir. Üniversite eğitimlerinin ardından 3 yıl staj yapan kişiler mali müşavir olabileceklerdir. 10 yıl süre ile mali müşavirlik görevini başarı ile tamamlayanlar girdikleri sınavda başarılı olmaları halinde yeminli mali müşavir olabileceklerdir.
Yeminli Mali Müşavir Nasıl Olunur?
Yeminli mali müşavir olmak isteyen adayların bazı şartları yerine getiriyor olmaları gerekmektedir.
- Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak,
- Mali müşavir staj başlatma sınavında istenilen başarı puanın elde etmek,
- Üniversite eğitiminin ardından 3 yıl süre ile staj yapmış olmak,
- Mesleğinde 10 yıl süre boyunca sorunsuz bir şekilde çalışmak.
Serbest Muhasebesi Mali Müşavir Yeterlilik sınavında istenen puanı alarak başarılı olmak istenen şartlar arasındadır.
Kimler Yeminli Mali Müşavir Olabilir?
Yeminli mali müşavir olmak isteyen adaylarda birtakım özelliklerin olması gerekir.
- Çalışmalarına titiz ve dikkat bir şekilde hareket etmek,
- Sayısal alanda yetenek sahibi ve başarılı olmak,
- İş disiplininin yerinde olması,
- Sorumluluklarının bilincinde olmak,
- İletişim yeteneğinin kuvvetli olması,
- Çözüm odaklı çalışabilmeyi bilmeli,
Kimler Yeminli Mali Müşavir Olamaz?
Belirli özelliklere taşımayan ve bazı şartlara uygun olmayan kişiler yeminli mali müşavir olma hakkı kazanamayacaklardır.
Üniversitelerin İşletme, İktisat, Muhasebe, Uluslar arası İlişkiler ve Maliye gibi bölümlerinden 4 yıllık mezun olmayanlar bu yeminli mali müşavir olamayacaklardır.
- 3 yıl boyunca staj görmeyenlerin bu mesleği yapmalarına izin verilmeyecektir.
- Meslekte 10 yıl boyunca görev yapmayanların yeminli mali müşavir olma durumu olmayacaktır.
- Serbest Muhasebesi Mali Müşavir Yeterlilik Sınavında başarı gösteremeyen adayların mesleği yapmalarına izin verilmeyecektir.
Yeminli Mali Müşavir Olmak İçin Kaç Puan Alınması Gerekir?
Yeminli mali müşavir olmak isteyen adayların AYT eşit ağırlık Maliye taban puanı 213, 94759, İktisat taban puanı 196, 423,61, İşletme taban puanı 199, 31317, Kamu Yönetimi taban puanı 210, 33115, Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler taban puanı 206,22483 olarak belirlenmiştir.
Yeminli Mali Müşavir Nerede Çalışabilir?
Yeminli mali müşavir olan kişiler çeşitli devlet kurumları, muhasebe büroları, denetim yapan firmalar ve şirketlere ait muhasebe departmanlarında görev alabileceklerdir. Bu mesleği yapmak kendi bünyesinde avantajlı bir meslek olsa da her mesleğin kendisine ait birtakım zorlukları bulunmaktadır. Kişilerin hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak kendilerini bu mesleği yapmaya hazır hissetmeleri gerekir.
Muhasebe ve matematik gibi alanlarda başarılı olmayan kişiler açısından bu meslek zorlayıcı olacaktır. Bu mesleği yapmak isteyenlerin çok fazla deneyim ve tecrübe sahibi olmaları gerekir. Çalışma saatlerinin diğer mesleklere göre daha uzun mesainin fazla olması mesleğin dezavantajları arasında yer almaktadır.
Devlette yeminli mali müşavir olmak ve özelde yeminli mali müşavir olmak bazı yönleri ile birbirinden farklıdır. Her iki durum arasında karşılaştırma yapıldığında devlette bu mesleği icra etmenin sağladığı avantajlar özele göre çok daha fazladır.
Yeminli mali müşavir göreviyle hizmet vermek analitik zeka ve pratik olmayı gerektirmektedir. Mesleğinde dürüst olanlar görev ve sorumluluk bilinci ile hareket ettikleri zaman çok daha büyük başarılar elde edebileceklerdir. Mali müşavirlik mesleği günümüzde en saygın ve en çok itibar gören meslekler arasında yer almaktadır.